Nu presenteras Scouternas Lägereldsrapport som tagits fram av barn och unga i Sverige för att få vuxna att agera på det som är viktigast för landets drygt två miljoner svenskar mellan 8 och 25 år.

Rapporten visar bland annat att enbart 13 procent upplever att politiker lyssnar på barn och ungdomars åsikter. Men med hjälp av rapporten vill barn och unga få vuxna och makthavare att lyssna, inkludera och skapa förändring kring deras viktigaste politiska frågor.

– Vi har gjort rapporten dels för att visa vuxenvärlden vad som är viktigt för dagens barn och unga i Sverige, dels för att påverka och på sikt skapa förändring. Vi har bjudit in politiker, poliser, företagare, organisationer och en massa andra med makt till lägereldssamtal, en naturlig plats för gemenskap och inkludering för oss i Scouterna. Den 3 april träffar vi en partiledare, säger Anna Lundberg, 16 år, ung talesperson på Scouterna.

Här kan du ladda ned Lägereldsrapporten

[lista-filer kategori=”lagereldsrapporten-2018″]

 

Något som vi inom scoutrörelsen gjort i över 100 år, inte bara i Sverige utan i hela världen, är att föra samtal om sådant som vi tycker är viktigt. Samtalar gör vi bäst kring lägerelden – en varm och trygg plats där alla är välkomna. Genom samtal kommer vi närmare varandra och det skapas en gemenskap kring att vi alla är lika mycket värda och att vi delar på samma jordklot.

2018 är första året som vi tar fram Lägereldsrapporten, en rapport som handlar om ämnen som barn och unga tycker är viktiga. Rapportens frågor är ställda av barn och unga mellan 8 och 25 år till barn och unga i samma ålder, för att sätta fingret på vad de vill att vuxna ska veta. Det perspektivet gör vår rapport unik i sitt slag.

Syftet är att låta barn och unga få göra sin röst hörd, ställa sina frågor och bli lyssnade på. Det är en mänsklig rättighet, för yttrandefriheten har ingen åldersgräns.

Vi, barn och unga, kommer att bjuda in makthavare från hela samhället – inom politik, näringsliv, kommun, landsting och civilsamhälle – för att prata om resultatet av vår rapport. Vi kommer att ställa samma frågor till alla vi träffar och vi kommer att dokumentera våra samtal på film, i text eller bilder.

Om du är makthavare och vill vara med i samtalet kring lägerelden – hör gärna av dig till oss på lagereld@scouterna.se.

Jo förresten, vår eld är numera mobil – vi kommer gärna till dig!