– om bara fyra år är det dags igen!

Det var kunglig glans på finalen av Jamboree17 – Scouternas nationella jamboree. Hans Majestät Konungen förgyllde avslutningskvällen med den sedvanliga “raketen”, och därefter tog artisten Peg Parnevik över scenen. Kvällen, och hela Jamboree17, avslutades därefter med ett discotåg via huvudgatan Broadway till Utmanarnas egen hubb.

Dagen inleddes med Tankar för dagen från Linn Ternefors, generalsekreterare för Nykterhetsrörelsens scoutförbund. Hon pratade om självkänsla och modet att uttrycka sin åsikt. Det som fick henne att våga mer var Scouternas utbildning Värdebaserat ledarskap där hon lärde sig mycket om självledarskap. Hon vill inspirera dig att utmana dina rädslor – använd scouting som en trygg plats att våga mer. Den enda du kan utveckla och förändra är dig själv!

DU ÄR BÄST! Scouter från Älvsjö och S:t Örjans-scoutkår har skrivit ihop en liten text om vad Free Being Me betyder för dem. Läs den här.

Karolina Natt och Dag var funktionär på Jamboree17 i början av veckan, men är nu på plats i Baku för WOSM:s världsscoutkonferens, där svenske scouten Julius Kramer blev vald till rådgivare. Läs mer om Karolinas roll i Baku i artikeln på scout.se

– I början kändes det som en jättelång vecka, men nu när det snart är slut vill vi att jamboreen ska hålla på för alltid, säger Nova, Anna, Somila och Tyra från VASK (Västerås Ansgarsförsamlingens scoutkår). Idag deltog de i en av upptäckarnas stora utmaningar som du kan läsa mer om här.

Programmet för vuxna har överträffat mångas förväntningar. Ledarskapsön, som arrangerat kurser i ledarskap och prova på-pass, har haft tre gånger så många deltagare än vad de initialt räknat med. Och på kvällarna har det gått som på räls i favoriten På Spåret. En workshop som hölls flera gånger var Värdebaserat Ledarskap 10 år

På temat Free Being Me och framfördes under avslutningen ett bildspel till Lalehs låt Bara få va mig själv. 

Jamboree17 går nu mot sitt slut, men en av dagens höjdpunkter var avslutningsprogrammet. Kungen, Peg Parnevik, DJ Johan E var några av personerna som förgyllde kvällen.

Avslutning för #Jamboree17 #theta360 – Spherical Image – RICOH THETA

P.S. Dagens tips!

På söndag, under nedmonteringen av Jamboree17, är det utförsäljning av allt överblivet material. Det kommer finnas möbler, verktyg, tält, friluftsprodukter och mycket mer till salu.

Fakta:

  • Jamboree17 är Scouternas största sommarläger i år, med sina cirka 11 000 deltagare
  • En jamboree är ett stort scoutläger. I år deltar även ca 1300 personer som inte är scouter sedan tidigare, som får pröva på hur det är att vara på scoutläger.
  • Lägret äger rum på Rinkabyfältet i Kristianstads kommun
  • Deltagarna gör stora och små programutmaningar som kretsar kring jamboreens värdeord öppenhet, medskapande och stärkt självkänsla.
  • De flesta lägerdeltagarna bor i byar där de sover i tält och lagar sin egen mat.
  • På jamboreen finns caféer och kiosker där deltagare och besökare kan köpa glass, fika och mat.
  • Andra exempel på aktiviteter är att programmaterialet Free Being Me som handlar om att stärka självkänslan och ta bort fokus från utseende. Men deltagarna har också ägnat sig åt danceoke, åka och bada i havet, bygga en stad i miniatyr, hoppa hoppborg och åka hemmagjord karusell.

Jamboree17 i annan media:

Omslagsfoto: Magnus Fröderberg